Barcelona Beer Festival

EDICIONS ANTERIORS

Des d’aquesta pàgina et convidem a llegir el resum de les anteriors edicions i descobrir, o recordar, quins van ser els seus principals assoliments.

I BBF -2012

Tot té un inici i el del Barcelona Beer Festival va ser al Claustre del Convent de Sant Agustí, al barri del Born de Barcelona. La inquietud de quatre amics per què a la seva ciutat hi hagués un gran festival de cervesa artesana, tot just va començar a materialitzar-se. Els mesos de feina previs van transcórrer plens de dubtes, però es van dissipar ràpid gràcies a la gran acollida que la iniciativa va rebre per part del públic des del primer moment. Un entusiasme que es va veure reflectit en cues i més cues. Aforament complert. Les prop de 10.000 persones que van ser allà, recorden la sensació d’estar creant alguna cosa gran i de formar part de la incipient història de la cervesa artesana. La barra de 35 aixetes, per aquell aleshores, va ser quelcom mai vist. Tot això sumat a la visita del enorme i afable norueg, en Kjetil, per llavors, part de l’equip de Nøgne Ø. El primer BBF es va estrenar amb un taller del Racó d’en Cesc, que des de la primera edició, mai ha fallat. Però si aquell primer BBF s’ha de resumir en una imatge, és la de veure en Steve, got en mà, gaudint i transmeten passió i devoció per la bona cervesa.

II BBF -2013

Després d’una primera edició d’èxit, amb molta més demanda que espai per atendre-la, el festival busca una nova seu, i amb aquesta necessitat arriba a la Cúpula de Las Arenas,. Un espai diàfan, de 2.500 m², situat a la part alta de l’antiga plaça de braus. L’anècdota diu (completament certa) que la primera inversió d’aquell any va ser per comprar una campana trobada a Ebay (encara no existia Wallapop). La icònica pissarra del BBF acabava de néixer per donar cabuda a més de 50 aixetes. Aquell any també s’engega un projecte amb vocació pedagògica que dura cinc edicions més: el BBF-Pack, a on es convida a quatre cerveseres a fer una cervesa que expliqui cada un dels quatre ingredients bàsics de la cervesa (aigua, malta, llúpol i llevat). Augmenta el número de convidats internacionals amb visites com Richard Burthouse de Magic Rock (amb menys de dos anys de vida de la cervesera), Mike Murphy de Lervig o en Giovani Camari de Birrificio del Ducato. El festival fa un salt enorme a les 25.000 persones i torna a deixar molta gent sense poder gaudir-lo. La Cúpula tampoc resultava ser la casa ideal pel BBF.

Aquí et pots descarregar la guia d’aquesta edició.

III BBF -2014

La primera edició del cicle de tres anys que el festival està a la Sala Comillas del Museu Marítim de Barcelona. Un espai emblemàtic i espectacular al centre de la ciutat que li dóna un embolcall magnífic al festival. Es fa una aposta ferma per vincular la cervesa a la gastronomia, amb una selecció de llocs per menjar dins el festival de qualitat que ja es manté en totes les edicions. Es crea la barra ‘Meet The Brewer’ a on poder trobar-se cara a cara amb les cerveseres punteres d’aquell moment a Europa (De Molen, Alvinne, Baladin, Brewfist,…). S’inicia la col·laboració amb la Brewers Association i, per molts aficionats a la cervesa del nostre país, és la primera oportunitat de tastar cerveses mítiques com Dogfish Head, Stone, Jolly Pumpkin, Founders, FiftyFifty, Due South, Lagunitas,… De nou el BBF tanca amb una gran resposta del públic, elevant la xifra de participants fins quedar-se a prop dels 30.000 assistents en els tres dies, al límit d’aforament que l’espai ens permet acollir.

Aquí et pots descarregar la guia d’aquesta edició.

IV BBF -2015

El festival per primer cop a la seva història repeteix espai tot i que les llargues cues es repetiran una edició més. El cartell és encarregat a l’artista local Eleduworks que fa una meravella amb uns al·legòrics grius. Cerveserament és un any molt potent. L’edició especial internacional és a càrrec de Evil Twin que de la mà de Napabier crea les Dark Raven i Black Raven, dues cerveses pensades com a Black&Tan per ser servides al mateix got i que no es barregin. A les activitats destaca el primer debat sobre l’ús de la llauna al país, portant uns innovadors Fourpure, que just era la primera craft europea en començar aquest format que esdevindria tendència absoluta al cap d’uns anys. S’estableix un cask corner amb deu cerveseres angleses servint directament en aquest característic i deliciós condicionament tan poc habitual a les nostres contrades. Tenim la visita de Garret Oliver de Brooklyn Brewery, tota una star-system mundial que destaca pel seu bon caràcter i ganes de compartir coneixements. I com no, el Meet The brewer ple de les cerveseres que marcarien tendència a partir de llavors: ToOl, Beavertown, Adnams, Bevog, Hof ten Dormaal.

Aquí et pots descarregar la guia d’aquesta edició.

V BBF -2016

El festival encara l’aniversari de la cinquena edició amb molts canvis i projectes nous. Es creen dos dels pilars paral·lels al festival en sí que amb el temps esdevenen claus pel projecte. D’una banda, l’àrea professional on 13 empreses del sector aposten pel festival i es comença a generar la part B2B. I de l’altra, es crea el Barcelona Beer Challenge, que des de la seva primera edició, es posiciona com el concurs de cervesa referent a l’estat. Són més de 500 cerveses inscrites a on es reconeixen les millors cerveses de cada estil i on la gran guanyadora resulta la local Cerveses Montseny. És l’edició que s’inicien els estands temàtics. Repetint la Brewers Association i estrenant-se el festival Biéres et Saveurs del Québec amb cerveseres com Les Trois Mousquetaires, Benelux o Farnham. També es convida al festival referent de Vermont (US) terra on van néixer les NEIPA abans que es popularitzessin, venint per primer cop cerveseres com Lost Nation, Lawson’s Finest o Zero Gravity. Una de les altres gran novetats, és l’aparició de la copa de tast, a on professionals i els més fans que volen viure la BBF-Experience poden tenir accés a petits tastos d’una major varietat de cerveses.

Aquí et pots descarregar la guia d’aquesta edició.

VI BBF -2017

Després de tres anys consecutius d’èxits al Museu Marítim, el festival necessita un nou emplaçament per créixer. L’espai triat és La Farga de L’Hospitalet, un espai modern, amb serveis immillorables i gran superfície per poder assolir el nivell de servei de qualitat desitjat.

Triplicant els metres quadrats, l’àrea professional (BBF Pro) creix acollint vint-i-vuit expositors en una gran illa central.

D’altra banda, s’amplien també les col·laboracions amb altres països, estrenant-se intercanvis amb festivals de Rússia, França i Sardigna.

La segona edició del Challenge estrena un nou reconeixement que guardona la cervesera novell més destacada, obtingut per la navarresa Brew&Roll. Aquest cop el premi principal a la millor cervesera se l’emporta l’americana Founders Brewing Co de Michigan.

Sembla que Amèrica té una forta presència al BBF 2017, tenint en compte que l’edició especial del festival està elaborada pels també americans Stone, en aquest cas afincats a Berlin amb el seu nou projecte per Europa. Una coffee milk stout que va generar molt d’interès.

I per últim, assenyalar que va ser el primer any que es visibilitzava al Gremi de Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN) amb un estand propi, des d’on tot el públic va poder gaudir de forma concentrada de la bona feina que s’està portant a terme localment.

Aquí et pots descarregar la guia d’aquesta edició.

VII BBF -2018

El segon any que el BBF va tenir lloc a La Farga, va suposar una ampliació de les cerveses participants vorejant la xifra de 500. Per donar resposta a una àmplia demanda de públic i cerveseres, es crea una zona d’aixetes fixes, a on trobar cerveses majoritàriament locals durant tot el festival. A aquest projecte, s’apunten la majoria de cerveseres punteres del país. Paral·lelament, es creen estands dedicats a grans cerveseres que volen presentar la seva línia craft a un públic expert, i s’acullen festivals de nous països (Anglaterra i Finlàndia).

A la tercera edició del Barcelona Beer Challenge, resulten com a màxims guardonats als sards Birrificio di Cagliari, i la Wylie Brewery guanya com a cervesera revelació.

El diumenge al matí té lloc el primer concert de música en directe dins el BBF, i un gran nombre de famílies ens visiten i ballen al ritme del Reggae per Xics de The Penguins.

Però si per alguna cosa serà recordat el setè BBF, és per la cervesa edició especial feta per The Alchemist, els creadors de la primera i més famosa NEIPA de la història. L’especial que van elaborar pel BBF, i que va ser presentada pel seu equip, va generar grans cues durant tot el festival. El projecte es va vincular de forma solidària a una col·laboració amb el Casal d’Infants del Raval.

Aquí et pots descarregar la guia d’aquesta edició.

VIII BBF -2019

La vuitena edició consolida les tres gran potes del festival: El BBF més clàssic, la part gastro-lúdica de descobriment de cerveses, assoleix una xifra rècord de 35.000 visitants.

El BBF Pro arriba als 1.500 professionals del sector acreditats. El Barcelona Beer Challenge acull 1.100 cerveses participants.

El festival creix dinamitzant l’experiència del públic amb la creació dels BBF-Vibes, espais situats a la sala gran, que ofereixen activitats variades dirigides a tots els públics. Destaquen el Cornhole (joc d’habilitat molt en boga a les cerveseres de tot el món), el Cellar (barra a on degustar les cerveses en ampolla més exclusives), Homebrewing live (una petita instal·lació on es fa cervesa en directe), arte en lata (decorant el nostre particular mur amb missatges escrits en llaunes), i l’espai de jocs de fusta pels infants. El cartell de l’edició s’encarrega a Jean Goovaerts, l’artista belga conegut per fer la imatge de la cervesera Brasserie de la Senne.

El Meet The Brewer es concentra en menys franges, oferint la màxima qualitat i rep visites de cerveseres top mundials com Bionoc, BFM, Flying Dog o Kings Brewing.

Pel que fa al Challenge, el reconeixement a millor cervesera torna a l’àmbit local i el guardó se l’endú la bagenca La Pirata Brewing, mentre la madrilenya Cervecera Península, s’erigeix com a cervesera revelació. Però la novetat absoluta de la vuitena edició, en matèria de reconeixements, arriba amb la inauguració del Premi Steve Huxley, un guardó que es crea per a reconèixer a professionals del sector que destaquin per la seva trajectòria i aportació al desenvolupament de la cervesa artesana al país. El triomfador del primer Steve Huxley és en Carlos Rodríguez, de la cervesera Ales Agullons.

Aquí et pots descarregar la guia d’aquesta edició.

IX BBF -2020

La 9a edició del Barcelona Beer Festival havia de tenir lloc el 13, 14 i 15 de març de 2020. Amb tot el nostre entusiasme, ultimàvem detalls per oferir-vos, un any més, litres i litres de cultura cervesera, i ho teníem quasi tot enllestit per inaugurar el que havia de ser el millor BBF de la nostra història.

Mesos abans, en plena dedicació, poc hauríem imaginat que s’acostava una crisi sanitària sense precedents que arrasaria amb tants fonaments que havíem cregut inamovibles. Entre ells les trobades de més de 1.000 persones en un mateix espai, el que impedía que es pogués celebrar el IX Barcelona Beer Festival.

No obstant, si alguna cosa caracteritza al sector de la cervesa artesana, és la passió, la perseverança i l’esperit de lluita. Les circumstàncies adverses no han fet minvar la nostra convicció i interès per així resistir aquests anys de pandèmia i finalment poder organitzar la novena edició després de més de dos anys sense BBF, el desembre del 2021.

IX BBF -2021

Després de més de dos anys sense BBF, el desembre del 2021 vam poder celebrar la 9a edició del Festival. Amb més ganes que mai i encara en pandèmia. L’edició es va celebrar a la ja habitual, Farga de L’Hospitalet, els dies 17, 18 i 19 de desembre de 2021.

Es van punxar més de 600 cerveses diferents i els assistents al certamen van poder descobrir autèntiques joies cerveseres, algunes rareses i, per descomptat, les cerveses premiades al Barcelona Beer Challenge. Destaquem alguns punts forts de l:

1. El certamen va donar un paper rellevant a un nou fenomen sorgit durant el darrer any i mig: les noves cerveseres nòmades. Es van poder tastar les cerveses d’Animus Brewing (Barcelona), l’OK Boomer de FlyBrew (Barcelona), la Kimura de Newaza Beer (L’Hospitalet de Llobregat) o l’Avolar de Random Brewery (Vallgorguina), autèntics artistes de l’home-brewing, convertits ara en nòmades de pes.

2. Les acides de fermentació mixta van tenir un gran protagonisme amb els tastos rotatius (taules rodones en què, durant uns minuts, el mateix elaborador explica en “petit comitè” els secrets de les seves cerveses i el tast amb els assistents).

3. Es van donar a conèixer de la mà dels seus impulsors estils de nova creació, com el de la delegació italiana creadora de l’Italian Grappe Ale (IGA), un estil 100% italià que fusiona el millor del vi i de la cervesa.

4. Un any més, es va poder conèixer el mestre cerveser en persona i tastar la seva cervesa amb ell o ella, parlem del Meet the Brewer: van participar: CASCADE BREWING, HOPALAA, LOVECRAFT BREWS, CERVECERA PENINSULA, TANKER BREWERY, THORNBRIDGE i BIONOC.

5. Una de les grans estrelles d’aquest BBF 21 va ser Cascade Brewing, una de les cerveseres més prestigioses dels Estats Units per la seva trajectòria i innovació en l’ús dels barrils de fusta per a la maduració de la cervesa.

6. Una de les grans novetats d’aquesta IX edició del Barcelona Beer Festival, ha estat la publicació del manifest per relacionar-se de forma sana i horitzontal posicionant-se en contra de qualsevol tipus d’assetjament.

7. I, per descomptat, al BBF es van poder tastar cerveses úniques i exclusives. Perquè molts elaboradors i no poques cerveseres es passen l’any guardant la seva millor “poció” per estrenar-la al BBF. En aquesta ocasió, a més, com que la pandèmia els ha tingut “en guaret”, al Barcelona Beer Festival 2021 es van degustar autèntiques joies, cerveses en barril úniques. Brevatges que van poder reposar i estar en el seu millor moment (habitualment el ritme d’elaboració/vendes no fa possible tenir cerveses guardades molt de temps).

I és que, el BBF 21 tornava amb moltes ganes i forces renovades. Va ser una edició més musical, amb més activitats complementàries, més gastronomia, en què es va potenciar els guanyadors del Barcelona Beer Challenge (celebrat el maig de 2021) amb aixetes i estand propis, i en què es van descobrir les cerveseres més noves del moment, algunes creades durant la pandèmia.

X BBF -2022

X BBF 2022: La X edició del Festival, el 14, 15 i 16 d’octubre a La Farga de L’Hospitalet va celebrar un aniversari carregat de novetats. Amb un salt qualitatiu, amb més cerveses internacionals exclusives, més oferta nacional i local, més activitats paral·leles, més maridatges gastronòmics, en resum va ser més i millor. EL BBF22, va comptar amb 168 aixetes , 600 cerveses diferents d’unes 250 marques, un autèntic paradís de cerveses artesanes. 

En destaquem: 

  • BBF Cask revolution: pensat per a celebrar aquestes 10 edicions. : 10 cerveseres emblemàtiques van portar un cask únic per al BBF, servit sense màquina ni pressió. 

 

  • POP-UPs,  que van oferir maridatges, harmonies gastronòmiques i tastos engrescadors a La Pèrgola del BBf. Es van presentar amb un èxit rotund els: Pop Up Cheese Bar!, Pop Up Oyster Bar!, Pop Up Ice Cream Bar (L’Atelier)!, Pop Up Chocolate Bar. 

 

  • La presència internacional amb grans marques representatives: THE ALE APOTHECARY(eua), CANTILLON (Bèlgica), UNETICKY(república Txeca), KLAMBARRIQUE(itàlia), O’HARA’S (Irlanda)  ADROID THEORY(eua)…entre d’altres

 

  • La presencia territorial de km 0 que gràcies a Prodeca, l’estand Gastroteca Cerveses de Catalunya, es van poder tastar diverses cerveses catalanes. 

I entre “birra i birra”, entre “queixalada i queixalada”, en el X Barcelona Beer Festival també va organitzar un munt d’activitats, maridatges gastronòmics, showcookings, trobades amb mestres cervesers, experiments sensorials, podcast i un llarg etcètera. I com no podia faltar, música en directe, arts escèniques, i jocs. 

XI BBF- 2023

Els dies 26, 27 i 28 de maig de 2023 es va celebrar la XI edició del Festival. El Festival va canviar d’ubicació i es va traslladar a Fira de Barcelona – Montjuïc. El Festival per fi torna a la ciutat on el va veure néixer. La nova ubicació significa un salt qualitatiu notable i proporciona als visitants una experiència molt més satisfactòria. Més de 15.000 assistents únics, entre públic general i professional han gaudit de les nostres novetats:

El BBF va unir forces amb els altres dos grans esdeveniments: L’INNBREW, la fira per a professionals del sector, i el lliurament de premis del BARCELONA BEER CHALLENGE. 3 esdeveniments en un, que van regalar una experiència 360º al cerveser.

La zona del BBF, amb els seus 50 estands amb més de 150 breweries representades, que presenten prop de 250 cerveses i representen 110 països, situen el Barcelona Beer Festival com un dels principals festivals especialitzats en cervesa a nivell internacional.

El tercer eix que va vehicular aquesta edició del Barcelona Beer Festival va demostrar la maduresa d’un sector que vol treballar colze a colze amb els creadors gastronòmics. A Gastro Show, un total de 10 xefs van preparar cadascun un plat, mostrant el bon pols gastronòmic de la ciutat amb propostes de cuina tradicional i internacional de reconeguts restaurants barcelonins i  sempre maridats amb una cervesa del BBF. 

Aquesta onzena edició és més experiencial que mai, amb el programa d’activitats d’aquest any ha comptat amb una bona participació, tant als maridatges de formatges realitzats a l’estand de Flandes o als tastos rotatoris de cerveseres basques a l’espai Euskadi Basque Country, per esmentar-ne algunes.

En definitiva, aquest Barcelona Beer Festival s’ha presentat com el més expert, el més gastronòmic i en un format més ambiciós que mai, buscant que aquest enclavi, amb els números d’assistents rebuts, sigui la ubicació definitiva per a aquesta importantíssima cita anual del sector cerveser a nivell nacional i internacional.