Lovaina (o Leuven en flamenc) està situada just al centre de Bèlgica. Gràcies a la seva cèntrica ubicació, allà on estiguis a Bèlgica, Louvain sempre està a uns pocs quilòmetres de qualsevol lloc. És una ciutat d’ambient universitari, amb un ric patrimoni històric i artístic i una gran tradició cervesera molt arrelada, que es remunta a l’edat mitjana i que fa de Lovaina la capital de la cervesa.

En tota la ciutat es respira cervesa, però és al casc antic on es concentren la majoria de bars, cafès, cerveseries i fàbriques. Al mateix centre es pot visitar les instal·lacions de Stella Artois, on s’elaboren marques com Leffe, Hoegaarden, Jupiter o la mateixa Stella Artois i també molt a prop del magnífic ajuntament, en ple centre històric, trobaràs la fàbrica de cervesa artesanal Domus.

Oude markt, la barra més llarga del món

El Oude Markt (Mercat Antic) és una preciosa plaça rectangular, situada al centre de Lovaina, envoltada d’edificis antics i amb més de 40 locals, entre bars, cafès i restaurants. És un lloc molt concorregut tant per locals com per a turistes i que està ple de les taules i cadires de les terrasses dels locals, que fan que sembli un gegantí bar, el bar més llarg del món.

A més del Oude Markt podem trobar gran quantitat de cerveseries per tota la ciutat, sobretot al centre, com De Fiere Margriet, amb 3 tiradors i més 300 ampolles, el Blauwe Kater local amb 3 tiradors, 100 referències en ampolla i jazz en directe o el M-Cafè amb 65 cerveses diferents moltes d’elles de la província de Brabant. Però The Capital és, de lluny, el pub més gran amb més de 2000 cerveses a la carta.

El M-Café i les prestatgeries del The Capital

El M-Café i les prestatgeries del The Capital

Festivals cervesers a Lovaina

Lovaina també és coneguda pels seus festivals cervesers. El més conegut i internacional és el Zythos Bierfestival, que se celebra a Lovaina des de 2012 i que compta amb més de 500 cerveses de 88 cerveseres diferents. Un altre festival interessant és el Leuven Innovation Beer Festival que aquest any se celebra el 4 i 5 de juny. El LIBF és un festival diferent, enfocat a la innovació i que està organitzat per una cervesera a la qual al BBF tenim especial afecte: Hof Ten Dormaal.

Hof Ten Dormaal

Als afores de Lovaina, a la localitat de Tildonk, es troba la granja d’André Janssens i família. André decidí canviar la seva vida i se’n va anar a viure al camp, fent-se càrrec d’una granja que, des del 2009, va convertir en una cervesera tipus Farmhouse: Hof Ten Dormaal.

Per tal de rendibilitzar al màxim la granja i controlar millor la qualitat de les seves cerveses, van optar per conrear el seu propi ordi i el 2010 van començar també una plantació de llúpol, procurant cultius ecològics, sempre que sigui possible. El bagàs resultant de l’elaboració, és utilitzat per alimentar el bestiar, aprofitant així els recursos i apostant per la sostenibilitat.

Les seves cerveses són d’allò més variades. Encara que van començar amb estils més clàssics com la Blond o la Amber, l’experimentació és una cosa que els agrada (i molt) i avui dia també tenen una línia de cerveses Sour (àcides) o envellides en bóta. Les seves cerveses són molt preuades a USA, tant, que gairebé el 90% de la producció es ven en aquest país. Entre les cerveses que porten al BBF destaquem una Blond envellida 6 mesos en bóta de armanyac.

Incendi a Hof ten Dormaal 2015

Incendi a Hof ten Dormaal 2015

Al gener de 2015 la fàbrica va patir un incendi que la va deixar gairebé completament destruïda. Ràpidament es va iniciar una campanya d’ajuda per recollir fons per a la seva restauració i gran quantitat de cervesers van oferir les seves instal·lacions a la família perquè poguessin tirar endavant. Actualment, des de setembre de 2016 la fàbrica no només torna a estar operativa en el mateix lloc sinó que a més han doblat la seva producció. Llarga vida a Hof Ten Dormaal!