Arran de la col·laboració enguany que el festival ha establert amb l’AETCM, us la volem presentar: L’ Asociación Española de Técnicos de Cerveza y Malta, és una associació empresarial de caràcter privat, sense ànim de lucre, constituïda per a la promoció, gestió, foment i defensa dels interessos comuns a tots els seus membres, així com l’assoliment de les condicions més favorables per a tots els seus associats en l’àmbit econòmic, social, tècnic i científic.

Es va constituir el 1963 i és una organització de caràcter sectorial dins el sector econòmic de l’activitat corresponent a l’elaboració de cervesa, malt i afins, que desenvolupa les seves activitats en tot el territori estatal.

És una organització de caràcter voluntari i és independent de l’Administració pública, de les organitzacions de treballadors i dels partits i associacions polítiques de qualsevol índole.

Són dues les publicacions que edita: la revista Cerveza y Malta (trimestral) i l’Anuari.

La AETCM disposa en les seves instal·lacions dins del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat d’Alcalá de Henares: sala multiusos (docència i reunions), biblioteca tècnica i científica, una planta pilot de cerveseria (50 litres / cocció) amb equipament des de la mòlta de matèries primeres fins a l’envasament, i un laboratori d’anàlisi física-químic, cromatogràfic i microbiològic.

L’Escola Superior de Cervesa i Malta (ESCYM) es crea el 1965 per iniciativa de la AETCM, per tal de fomentar l’ensenyament i la investigació en el camp cerveser, en el qual s’imparteix el Màster en Ciència i Tecnologia Cervesera, amb el que s’han format més de 700 tècnics de tot el món; està classificat com a títol propi de la Universitat d’Alcalá d’Henares i pot ser cursat en dos anys consecutius.

Amb això, des de la AETCM promovem, desenvolupem i fomentem la investigació, l’ensenyament entre els tècnics i la difusió de la cultura cervesera, així com col·laborem amb institucions i organitzacions públiques o privades amb objectius afins.

Pretenem servir de centre de comunicació on s’unifiquin criteris i coordinin esforços per potenciar l’avanç del sector cerveser.

Dins el moment de reorientació que està vivint en aquest moment la AETCM, es va decidir donar un impuls a l’apropament cap a les empreses del sector cerveser de menor grandària, però que considerem estan sent fonamentals en la renovació, diversificació i dinamisme del sector.

Per tot això veiem molt interessant convertir el nostre tradicional “Congrés Anual” en una “Trobada cervesera” emmarcat dins d’un esdeveniment com el Barcelona Beer Festival, de reconegut prestigi dins de l’àmbit tant de les microcerveceres com dels cervesers tradicionals, a nivell nacional com internacional.

Dissabte dia 25 de març al matí tindrem, dins el BBF, la nostra trobada amb les següents ponències obertes a tots els participants d’aquest esdeveniment:

· José Antonio Magadan. Director general de Hopsteiner Espanya. “El llúpol a Espanya: intens passat, prometedor futur”.

· Xavier Galobart. Beersommelier per l’Institut Cerveser Alemany Doemens.
“El Sommelier com a ambaixador de la cervesa”.

· Carlos Inaraja. Director de la revista Cervesa i Malta.
“Estils de cervesa que es poden provar en el BBF”.

El sector cerveser és tan divers com les classes de begudes que elabora, però tots els seus integrants compartim una mateixa passió: Produir una cervesa de qualitat que continuï sent una de les begudes més populars per compartir moments amb els nostres.