Fidels al nostre compromís d’intentar portar al BBF cerveses que mai hagin trepitjat les nostres terres i gràcies a la col·laboració del nostre amic Max Boroda de Green Street Brewery, aquest any s’acosten al festival 7 cerveseres russes juntament amb els seus Brewers. Podràs trobar el millor de l’escena cervesera russa amb el seu propi estand, provar les seves cerveses i xerrar amb ells, perquè a Rússia, no només es beu Vodka …

Potser que no ho sàpigues, però Rússia és el tercer major productor mundial de cervesa. Més de la meitat de l’alcohol que es consumeix són begudes espirituoses, però un gran percentatge, prop del 40%, és cervesa. És un mercat dominat per Baltika, propietat de la danesa Carlsberg, i per cerveses tipus Lager, una mica com la gran majoria de països europeus. Per sort per a nosaltres això està canviant, gràcies al boom del moviment Craft i gràcies també al fet que el govern rus ha adoptat un enfocament de laissez faire amb la creixent indústria cervesera que està ajudant al seu desenvolupament i al fet que evolucioni ràpidament.

Però aquesta no sempre va ser terra de Lagers: durant anys, les cerveseries de la cort van fer cervesa per als tsars, i les cerveses angleses tipus Ale eren populars en temps de Caterina la Gran. Es creu que l’estil de cervesa Russian Imperial Stout rep el seu nom d’aquesta època, quan els elaboradors britànics van començar a elevar els nivells d’alcohol per conservar millor la cervesa negra que exportaven en el seu llarg viatge a la cort russa. Però quan els bolxevics van arribar al poder, van canviar els cervesers belgues i britànics per elaboradors de cervesa de països més afins al nou govern com Alemanya, la República Txeca o Eslovàquia (Txecoslovàquia en aquells temps).

Sant Petersburg, històricament la finestra de Rússia a Europa, va veure els inicis del moviment Craft Beer rus fa més d’una dècada i avui dia lidera, al costat de Moscou, l’avanç de la cervesa artesana arreu del país. Rússia té gran tradició de homebrewing i alguns d’aquests cervesers casolans són els que van començar a muntar microcerveseres i cerveseries a la recerca d’un producte de més qualitat que la que trobaven a les botigues habituals.

La majoria de les micros treballen típicament amb llúpol americà i malt alemanya, elaborant cerveses d’estils més moderns, però moltes d’altres estan tractant de ressuscitar les tradicions cerveseres de Rússia. Algunes estan començant a desenvolupar sabors locals, com una cervesa que intenta imitar el sabor d’una galeta de fruita tradicional o cerveses experimentals que utilitzen la saba del bedoll, el blat sarraí o el Kvas, una beguda de pa fermentat típica del país.

A Moscou els brewpubs i els bars especialitzats estan prenent gran protagonisme, tant que en els últims dos anys s’han obert almenys dues dotzenes de cerveseries. I és que, com comentàvem abans, és relativament fàcil obrir un local cerveser: no es requereix llicència de licor si un establiment serveix només cervesa, i els costos de llançament són mínims. Com a resultat, els bars Craft s’estan estenent des de Moscou i Sant Petersburg a les regions.

Les cerveseres també estan creixent ràpid en nombre i ja hi ha més de 1.000 micros a Rússia, de les quals 7 de les més representatives estaran al BBF:

  • AF Brew: Dos ex – empleats de Baltika, juntament amb un tercer amic, van començar a fabricar la seva pròpia cervesa sota el nom d’AF Brew al 2012. Des de llavors, s’han convertit en una de les microcerveseres més famoses de Rússia. AF ve de “anti-fàbrica”, el que no és sorprenent, ja que, a més de començar com a”gypsy brewers” (cervesers sense fàbrica), la majoria de les seves begudes s’elaboraven a escala micro i amb un nivell extrem de llupolització. Els fundadors Nikita Filippov, Dmitry Buldakov i Artyom Kovalchukov afirmen que no volen fer les coses a mitges i al novembre de 2016 van muntar el seu propi local a Sant Petersburg amb equip complet d’elaboració, celler de maduració i tap room (zona de tast). De les cerveses que porten destaquem la Star 14, una Vermont Milkshake IPA (o New England IPA) de 8% i carregada de llúpol, elaborada en col·laboració amb una altra de les cerveseres que ens visiten, Stamm Beer.
  • Stamm Beer: A Moscou, una de les principals cerveseres craft és Stamm Beer, fundada el 2011 per un jove empresari rus, Andrei Ivanov. Sis anys després, Stamm Beer es pot trobar en molts dels locals cervesers de tota Rússia. “A Stamm, elaborem moltes cerveses basades en el llevat, i també en estils més americans com la nostra Red River o El Dorado”, ens comenta Andrei. Stamm Beer ha vist gairebé un 250% de creixement en la producció des de la seva fundació al 2011. Entre les cerveses que ens porten destaquem la “Sour Passion Fruit”, una Sour Ale clàssica de 6% amb fruita de la passió. Una cervesa àcida i afruitada, elaborada en col·laboració amb Zagovor Brewery, que també ens visiten.
  • Zagovor Brewery: Cervesera establerta al 2014 i ubicada en el centre més underground de Moscou. Elaboren una gran varietat d’estils i són també propietaris del bar RULE Taproom i de la botiga especialitzada en cervesa artesana DOGMA Bottle Shop. D’entre les seves cerveses destaquem la seva Blast Beat, una NEDIPA (New England Double IPA) de 8% i 70 IBUs (unitats d’amargor). Un fresc i sucós batut de llúpol!
  • Bakunin: Va ser fundada per tres persones apassionades per la cervesa: Alexander Romanenko, també propietari del local Eponymous Beer Cafe, Yuri Míting un cerveser casolà entusiasta i Vladimir Naumkin, cerveser professional. El seu amor pels sabors rics, experiments valents i el desig de compartir bona cervesa amb bona gent va combinar els seus esforços i, al setembre de 2013, van presentar la seva primera cervesa: Laughing Sam American Pale Ale. Des de llavors han anat creixent i guanyant popularitat per tot Europa, elaborant bona cervesa de forma nòmada (sense fàbrica pròpia). De les 3 cerveses que vénen amb ells estem desitjant provar una de les seves novetats, una IPA amb aranja, blat, civada i lactosa. Una cervesa diferent elaborada en col·laboració amb la cervesera catalana La Pirata.
  • Velka Morava: Establerta a Moscou al 2010, és la cervesera més tradicional. Elaboren estils clàssics amb ingredients seleccionats d’origen Txec, com el malt de Moràvia o el llúpol Zatec. De les seves cerveses destaquem la Zolotoy Yarlyk, una cervesa tradicional russa, premiada en temps dels Tsars, amb 5.4% i 40 IBUs, elaborada amb malt Pils i llúpol Saaz.
  • One Tone (Odna Tonna): One Tone és una fàbrica de cervesa i un bar que va començar com una empresa familiar experimental fa tot just un parell d’anys i que ja s’ha convertit en un fenomen reconegut a nivell nacional. La cervesera, establerta a Zhukovsky, un suburbi al sud de Moscou, va ser creada per un entusiasta del llúpol autodidacta anomenat Alexander Belkov. Odna Tonna és considerada una institució a Moscou, tant que ha convertit la població de Zhukovsky en un lloc de peregrinació per als bevedors de cervesa artesana. Entre les cerveses que ens portaran, ens crida l’atenció la Acàcia Venue, un IPA de 6.8% amb mel d’acàcia, hipèric i farigola.
  • Green Street Brewery: Micro cervesera establerta al 2015 i situada en un laberint de fàbriques abandonades a les afores de Moscou, Green Street Brewery és una de les moltes micros que alimenten l’auge de la cervesa artesanal russa. El nostre amic Max Boroda i un grup d’amics elaboren uns 800 litres de cervesa cada mes a Green Street. Entre les joies que ens porten destaquem una Imperial Stout envellida en bótes de Cognac elaborada en col·laboració amb la cervesera catalana Guineu. ¡Salut!

Acosteu-vos a provar les seves creacions i a parlar amb els elaboradors en el seu propi estand per conèixer millor la creixent escena cervesera russa, segur que les seves cerveses no us deixen indiferents. На Здоровье! Tvoió zdorovie!