Parlar de Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj en txec) és parlar d’història de la cervesa. Al 1842 Josef Groll va crear per a ells l’estil Pilsen i van fer història, canviant per sempre el món cerveser. Pilsner Urquell també és tradició ja que fan servir la mateixa recepta i metodologia des de llavors, adaptant-la als nous temps i noves necessitats. Però entre la història i la tradició també hi ha temps per a la innovació ja que, no contents amb crear un dels estils més coneguts del món, van seguir innovant i van idear un mètode perquè la cervesa arribés el més fresca possible als bars. Van crear el Tankovna.

En paraules del mestre cerveser de Pilsner Urquell, Václav Berka (i present al BBF16): “la millor cervesa és la del soterrani de la cervesera, però no tothom pot venir a Plzeň.” Aquesta va ser la consigna amb la que van començar a treballar, allà pels anys 50 del segle XX, perquè la cervesa arribés el més fresca possible als bars. Amb aquesta fi, van idear un sistema de lliurament en què la cervesa sortia de la fàbrica en camions cisterna i es transvasava directament a tancs ubicats en els bars habilitats per a això. Lamentablement en aquesta època el sistema no va tenir gran acceptació, possiblement perquè l’aire de l’interior dels tancs feia malbé la cervesa ràpidament.

Però al 1995, amb el rellançament de la marca, la cervesera ho va intentar de nou. Aquest cop ho van provar amb tancs de 1.000 litres, folrats amb bosses de plàstic estèrils i omplerts a pressió en els pubs per camions cisterna sortits de la fàbrica de Pilsen. Les bosses de polipropilè protegien la cervesa de l’aire i l’ajudaven a durar fresca uns dies més, els suficients perquè la cervesa no es fes malbé abans que s’acabés el tanc. Havia nascut el Tankovna tal com el coneixem avui.

Amb el Tankovna (o sistema de tanc) la cervesa que entra en els tancs està sense pasteuritzar i això vol dir que ha de ser beguda més ràpidament, abans que es faci malbé. Tot i que els tancs tenen la temperatura controlada similar a la de les bodegues a Plzeň, la vida de la cervesa és de tot just tres setmanes des que abandona la cervesera i només d’una setmana una vegada que el tanc s’obre per primera vegada. Així, es pot garantir que una pinta del Tankovna de Pilsner Urquell sap el més semblant possible a “la cervesa del soterrani de la cervesera”. L’única cosa que faltaria seria un mestre cerveser per servir la cervesa i per això també treballen estretament amb els bars i cerveseries, per ensenyar-los a servir la cervesa de la forma més correcta.

Des que es va popularitzar, s’ha anat estenent i avui en dia, només a la República Txeca, hi ha més de 200 Tankovnas rebent Pilsner Urquell fresca, directament de la fàbrica. Tots els pubs i bars Tankovna tenen un adhesiu a la porta amb un tanc d’acer inoxidable amb el que són fàcilment recognoscibles. També es poden trobar cerveseries amb Tankovna en ciutats com Berlín, Londres, Viena … i per descomptat al BBF.

En aquesta edició, i per segon any consecutiu, Pilsner Urquell portarà el Tankovna al Barcelona Beer Festival. Acosta’t al seu estand a gaudir d’aquesta joia cervesera en la seva forma més fresca, ¡com acabada de sortir de fàbrica! Na Zdravi!