A la ciutat de Chambly, al sud-oest del Quebec, es celebra a principis de setembre un festival cerveser amb el qual tenim una relació especial; el Bières et Saveurs. Cada any, durant 4 dies, més de 60.000 persones es reuneixen en un entorn únic; el Fort Chambly National Historic Site, a 30 minuts de Montreal, per descobrir els productes de més de 110 expositors de tot Québec. Espectacles musicals i de circ, demostracions culinàries, conferències i tallers, fan del Bières et Saveurs de Chambly un dels festivals més interessants.

L’objectiu del festival és descobrir la diversitat del món de la cervesa, mentre els visitants gaudeixen d’una festa a l’aire lliure amb gran quantitat d’activitats. El Bières et Saveurs pretén també ser un aparador i un motor de desenvolupament per microcerveseries, cellers, sidreries i altres productors locals.

El seu director, Claude Demers, és un vell amic del BBF que porta col·laborant amb nosaltres des de la nostra segona edició i que a l’estiu de 2015 ens va convidar a visitar el festival cerveser de Chambly, en representació del BBF. Al 2016 ens van tornar ells la visita representant el Bières et Saveurs amb 9 cerveseres del Québec presents al BBF 2016.

Representant al BBF a Chambly

El festival, d’ahir a avui

Bières et Saveurs de Chambly es va celebrar per primera vegada al 2002. Per aquell temps, els organitzadors eren uns joves de 20-25 anys que pensaven que seria genial organitzar un festival cerveser. Des del principi, la intenció va ser principalment mostrar la cervesa i menjar artesà de l’escena local, però els imperatius financers els van obligar a albergar algunes cerveseres més comercials i alguns expositors no relacionats amb la gastronomia (llibres, joies artesanals, vestits medievals, etc. ).

Amb el temps el festival va créixer, particularment des de la 5a edició al 2006 i es va convertir en el major i més variat festival de cervesa artesana al Quebec. Al 2015, varen començar a destriar entre les cerveseres comercials tot quedant-se amb les que feien una aposta pel craft i a la vegada donar més lloc a les artesanes petites. Avui dia és el segon festival cerveser més gran de Canadà.

L’ambient al Bières et Saveurs és sempre espectacular

De l’1 al 4 de setembre de 2017 es celebra la 16a edició amb més 65 microcerveseres, més de 750 cerveses, 19 cellers i sidreries, 25 parades de menjar i més de 80 activitats entre actuacions musicals i de circ, conferències i tallers per a grans i petits . Una de les activitats més esperades és La Grande Brasse, una competició cervesera, similar a uns play-offs, on 32 cerveses són tastades a cegues a la recerca de la millor cervesa del festival.

Bières et Saveurs al BBF 2017

Aquest any ens visiten 9 cerveseres i una sidreria que ens portaran 22 cerveses diferents i un parell de sidres. Algunes d’elles ja ens van visitar en l’edició anterior, com Farnham Ale & Lager o Les Trois Mousquetaires i pots conèixer-les una mica millor en aquest article del BBF 2016. Altres visiten les nostres terres per primera vegada i te les presentem a continuació:

  • Lagabière: Microcervesera i brewpub del Quebec, fundada per dos germans, Francis i Sébastien Laganière. Són els guanyadors de l’última Grande Brasse.
  • Pit Caribou: Establerta al 2007 en un port pesquer a l’est del Quebec, aquesta microcervesera aprofita els recursos locals de la regió de Gaspésie, de la qual se senten orgullosos.
  • McKeown Ciders: Al municipi de Rougemont, conegut pels seus horts de pomes, es troba aquesta sidreria que, des del 2004, a més de la tradicional, també elaboren sidra amb llúpol.
  • Broadway Pub: Microcervesera i pub, situada en Shawinigan, que elaboren estils clàssics de tot el món des del 2006.

Apropa’t a la zona d’estands propis del festival i busca el de Bières et Saveurs, la qualitat de les seves cerveses està comprovada i no defrauda. Santé!