La birra italiana porta anys present en el BBF, tant a les aixetes com en les activitats, però sobretot en el Meet The Brewer. En els últims anys hem tingut una clara representació de cerveseres de Sardegna com P3 Brewing o Marduk Brewery i en aquesta edició no podíem fer altre cosa que convidar al principal motor de difusió de la cervesa de qualitat a Sardenya: Fermento Sardo.

L’associació cervesera Fermento Sardo va ser fundada el gener de 2010 i promou la cervesa artesanal a Sardegna. És una associació sense ànim de lucre i apolítica, creada per set entusiastes del homebrewing, tots provinents de l’illa. L’associació té la seva base a Olbia, però opera a tota la regió i participa en els principals esdeveniments de tot Europa.

Els seus objectius principals inclouen la difusió de la cervesa de qualitat i del homebrewing. Per això organitzen cursos de tast i tallers d’elaboració casolana, amb l’ajuda dels millors experts en la matèria. També organitzen festivals cervesers, degustacions i sopars-maridatge, sempre amb la cervesa com a protagonista.

Aquest any ens visiten algunes de les cerveseres de Fermento Sardo, amb estand propi, perquè puguis degustar la cervesa que es fa a Sardenya. Te les presentem a continuació:

  • Brew Bay: Adriano Atzeni, Francesco Loi i Michele Cinus són els tres socis fundadors de Brew Bay. La passió per la cervesa, l’amor per la diversitat dels productes artesanals i la influència de la tradició popular han portat a aquests tres amics a experimentar amb els sabors de Sardegna. No deixis de provar la seva Darq Side, una Doble Black IPA amb mel, premiada en diverses competicions.
  • Harvest: Aquesta “nanno” cervesera sarda aposta per l’experimentació i entre les cerveses que ens porten destaquem la IGA (Italian Grape Ale), una cervesa de 6.9% elaborada amb raïm del sud de Sardenya.
  • Brewpub Trulla: brewpub fundat el 2014 i gestionat per Gabriele, Antonio i Bruno Corraine. Ubicat a la ciutat de Nuoro, ofereix cervesa i restauració de Km.0. Vénen amb 2 cerveses d’estils clàssics; la Lupina, un American Pale Ale de 5.1% i la Iscurigada, un English Porter de 6%.
  • Birra Scialandrone: Beerfirm nascuda a finals de 2014 de la mà de Graziano “Graki” Melis, cerveser casolà des de 2007 i membre fundador de Ferment Sardo. Graki elabora les seves cerveses a la planta cervesera de Sergio Ciulu a Sedilo, però té la seu de la marca a Quartu Sant’Elena. Si t’agraden les Saison prova la seva Bagonki (5.2%) guanyadora de la medalla d’or en la seva categoria (Saison) al Barcelona Beer Challenge 2016.
  • Birrificio Mediterraneo: Fundada a Carbonia al febrer de 2016 per Francesco Spanu, empresari en el sector del vi i l’aigua, amb l’ajuda dels cervesers Antonio Matzei i Ottavio Naseddu. Els estils que elaboren van des dels més tradicionals a estils més nous o experimentals utilitzant fruites, herbes i espècies de Sardenya. Al BBF porten la Majora, un American IPA de 6.5% i intens aroma a llúpol.

Marduk Brewery: Els nois de Marduk són ja un clàssic del BBF i de l’estand Meet The Brewer. Fundada per Mauro Loddo i Giuseppe Murru, elaboren estils clàssics utilitzant el seu propi ordi i llúpol, que cultiven ells mateixos en el seu birrificio agrícola. Amb ells vénen la seva American Pale Ale (5.5%) i la seva Altbier (6%).